PERSEDIAAN RAPI BAGI MENGHADAPI COVID-19 DI TEMPAT KERJA | PUSAT KESIHATAN UNIVERSITI
» ARTIKEL » PERSEDIAAN RAPI BAGI MENGHADAPI COVID-19 DI TEMPAT KERJA

PERSEDIAAN RAPI BAGI MENGHADAPI COVID-19 DI TEMPAT KERJA

*PERSEDIAAN RAPI BAGI MENGHADAPI COVID-19 DI TEMPAT KERJA*

Pada Januari 2020, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengisytiharkan wabak penyakit koronavirus baharu di Provinsi Hubei, China sebagai ‘Public Health Emergency of International Concern’. WHO menyatakan bahawa terdapat risiko yang tinggi untuk penyakit coronavirus 2019 (COVID-19) ini merebak ke negara lain di seluruh dunia. WHO dan pihak berkuasa kesihatan awam di seluruh dunia mengambil tindakan untuk mengekang wabak COVID-19. Walau bagaimanapun, kejayaan untuk menghadapi isu ini jangka panjang tidak boleh diambil mudah. Semua ahli masyarakat termasuk sektor perniagaan dan majikan mesti memainkan peranan jika kita ingin menghentikan penyebaran penyakit ini.

Bagaimana COVID-19 merebak?
Apabila seseorang yang menghidap COVID-19 batuk atau menghembus nafas, mereka akan melepaskan titisan cecair yang dijangkiti virus. Sebilangan besar titisan ini jatuh di permukaan dan objek berdekatan seperti meja atau telefon. Seseorang boleh dijangkiti COVID-19 apabila menyentuh permukaan atau objek yang tercemar dan kemudian menyentuh mata, hidung atau mulutnya. Sekiranya mereka berada dalam lingkungan jarak satu meter dari seseorang yang menghidap COVID-19, mereka dapat mudah dijangkiti dengan meenghidu titisan yang terbatuk atau dihembuskan oleh mereka. Dengan kata lain, COVID-19 merebak dengan cara yang serupa dengan selesema. Sebilangan besar orang yang dijangkiti COVID-19 mengalami gejala ringan dan akan cepat pulih. Namun, ada yang mengalami penyakit yang lebih serius dan mungkin memerlukan rawatan di hospital. Risiko penyakit serius meningkat seiring dengan usia: orang yang berusia melebihi 40 tahun kelihatan lebih mudah dijangkiti daripada mereka yang berusia di bawah 40 tahun. Mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah dan mempunyai penyakit seperti diabetes, penyakit jantung dan penyakit paru-paru juga lebih mudah terdedah kepada penyakit yang lebih serius.

Cara mudah untuk mencegah penyebaran COVID-19 di tempat kerja anda:

Langkah-langkah ini akan membantu mencegah penyebaran jangkitan di tempat kerja anda. Majikan harus mula melakukan perkara-perkara ini sekarang, walaupun COVID-19 belum sampai di komuniti tempat mereka beroperasi. Ini dapat mengurangkan jumlah hari bekerja kerana cuti sakit dan menghentikan atau melambatkan penyebaran COVID-19 jika berlaku di salah satu tempat kerja anda.

• Pastikan tempat kerja anda bersih dan bersih
- Permukaan seperti meja dan objek seperti telefon, papan kekunci komputer perlu disapu dengan pembasmi kuman secara berkala.
- Mengapa? Kerana pencemaran pada permukaan yang disentuh oleh pekerja dan pelanggan adalah salah satu cara utama penyebaran COVID-19
• Menggalakkan pencucian tangan secara berkala dan teliti oleh pekerja, kontraktor dan pelanggan
- Letakkan dispenser sapu tangan di tempat-tempat yang utama di sekitar tempat kerja. Pastikan dispenser ini diisi semula secara berkala
- Paparkan poster yang mempromosikan cara pencucian tangan. Dapatkan maklumat daripada Pejabat Kesihatan Daerah di tempat anda.
- Gunakan juga langkah komunikasi lain seperti menawarkan panduan dari
Pegawai Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan, taklimat di mesyuarat dan maklumat menggunakan lamn web/media sosial untuk mempromosikan pencucian tangan
- Pastikan kakitangan, kontraktor dan pelanggan mempunyai akses ke tempat yang sesuai untuk membasuh tangan mereka dengan sabun dan air.
- Mengapa? Kerana mencuci akan membantu membunuh virus di tangan anda dan mencegah penyebaran COVID-19

• Mempromosikan cara pernafasan yang baik di tempat kerja
- Paparkan poster yang mempromosikan cara pernafasan yang sihat. Gabungkan ini dengan langkah-langkah komunikasi lain seperti menawarkan bimbingan dari Pegawai Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan, taklimat di mesyuarat dan maklumat melalui laman web.
- Pastikan pelitup muka dan / atau tisu kertas ada di tempat kerja anda terutama bagi mereka yang mengalami hidung berair atau batuk di tempat kerja, termasuk tong tertutup untuk membuangnya.
- Mengapa? Kerana teknik pernafasan yang baik menghalang penyebaran COVID-19

• Menasihati pekerja dan kontraktor untuk mendapatkan nasihat perjalanan daripada pihak kerajaan sebelum melakukan perjalanan.
• Memberi tahu kepada pekerja, kontraktor dan pelanggan anda bahawa jika COVID-19 mula merebak di komuniti anda, mereka yang mengalami simtom batuk ringan atau demam (37.5 C atau lebih) mesti tinggal di rumah.
• Mereka juga harus tinggal di rumah (atau bekerja dari rumah) jika mereka terpaksa mengambil ubatan seperti paracetamol / acetaminophen, ibuprofen atau aspirin, yang dapat mengurangkan gejala jangkitan:
- Terus berkomunikasi dan mempromosikan mesej bahawa mereka wajib duduk di rumah walaupun mereka hanya mempunyai simptom COVID-19 yang ringan.
- Paparkan poster dengan mesej ini di tempat kerja anda. Gabungkan ini dengan yang kaedah lain komunikasi yang biasa digunakan dalam organisasi atau perniagaan anda.
- Perkhidmatan kesihatan pekerjaan anda atau pihak berkuasa kesihatan awam tempatan atau rakan lain mungkin telah membantu menyebarkan bahan kempen untuk mempromosikan mesej ini.
- Jelaskan kepada pekerja bahawa mereka boleh mengambil cuti sakit jika mengalami simptom tersebut.

PASTIKAN TEMPAT KERJA ANDA TELAH BERSEDIA JIKA COVID-19 TELAH SAMPAI DI KAWASAN ANDA

• Buat perancangan tentang apa yang harus dilakukan sekiranya seseorang jatuh sakit dengan disyaki COVID-19 di tempat kerja anda:
- Perancangan ini harus merangkumi kaedah isolasi pesakit di bilik atau kawasan di mana mereka terpencil daripada orang lain di tempat kerja. Ini membantu mengehadkan orang lain daripada berhubung dengan pesakit dan hubungi pihak kesihatan tempatan.
- Cari kaedah untuk mengenal pasti orang yang mungkin berisiko dan beri sokongan penuh kepada mereka, tanpa mengundang stigma dan diskriminasi ke tempat kerja anda. Ini termasuk orang yang pernah pergi ke kawasan yang mempunyai zon jangkitan yang tinggi, atau kakitangan lain yang mempunyai keadaan yang berisiko tinggi untuk mereka menghidap penyakit serius seperti diabetes, penyakit jantung dan paru-paru, atau warga emas.
• Promosikan kaedah telekomunikasi secara berkala di organisasi anda. Sekiranya terdapat wabak COVID-19 di komuniti anda, pihak berkuasa kesihatan boleh menasihati orang ramai untuk mengelakkan pengangkutan awam dan tempat yang sesak. Kaedah telekomunikasi ini akan membantu perniagaan anda terus beroperasi dah memastikan pekerja anda berada dalam keadaan selamat.
• Bentuk satu ‘contingency plan’ untuk menghadapi wabak dalam komuniti tempat perniagaan anda beroperasi:
- Perancangan ini akan membantu mempersiapkan organisasi anda untuk menghadapi wabak COVID-19 di tempat kerja atau komuniti. Ini juga boleh digunakan untuk hal darurat yang lain.
- Pelan ini harus menjelaskan bagaimana untuk memastikan perniagaan anda berjalan walaupun ada ramai pekerja. Kontraktor dan pembekal juga tidak boleh datang ke organisasi anda kerana sekatan perjalanan atau kerana mereka sakit.
- Berkomunikasi dengan pekerja dan kontraktor anda mengenai perancangan tersebut dan pastikan rancangan tersebut dibuat mengikut protokol. Pastikan mereka tidak hadir bekerja jika mempunyai simtom walaupun simptom yang ringan.
- Pastikan isu kesihatan mental juga dijaga dan kesan sosial akibat kes
COVID-19 di tempat kerja atau di komuniti dan tawarkan sebarang maklumat dan sokongan.
- Untuk perniagaan kecil dan sederhana yang tidak mempunyai staf kesihatan atau sokongan kebajikan sendiri, mohon dapatkan bantuan daripada klinik atau pejabat kesihatan terdekat termasuk Jabatan Kebajikan jika ada sebarang kecemasan.
- Anda boleh dapatkan sokongan dan panduan daripada pihak berkuasa kesihatan di kawasan anda dalam merancang pelan ini.
PERINGATAN: Sekarang adalah masa untuk mempersiapkan pelan bagi menghadapi COVID-19. Perancangan walaupun kecil sahaja dapat memberi kesan yang besar. Tindakan ini akan membantu melindungi pekerja dan perniagaan anda.

RUJUKAN:
1) Laman Web Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) (3 Mac 2020)

Tarikh Input: 30/07/2020 | Kemaskini: 30/07/2020 | izzatussofia

PERKONGSIAN MEDIA

PUSAT KESIHATAN UNIVERSITI
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397697350
0397697350
0397698878
BWGCKAK:10:43