MEROKOK, VAPING DAN COVID-19. APAKAH KAITANNYA? | PUSAT KESIHATAN UNIVERSITI
» ARTIKEL » MEROKOK, VAPING DAN COVID-19. APAKAH KAITANNYA?

MEROKOK, VAPING DAN COVID-19. APAKAH KAITANNYA?

Para pakar menekankan pergerakan tangan ke mulut yang kerap dari merokok dan kesan merokok pada fungsi paru-paru dan sistem imun. Dari sudut pandang pakar, perokok dan mereka yang menggunakan vape mempunyai peluang lebih tinggi untuk dijangkiti Covid-19, menyumbang kepada penyebaran virus dan mengembangkan penyakit paru-paru yang teruk. 

Beberapa kajian dari China menunjukkan bahawa perokok berisiko menghidap penyakit covid-19 yang teruk yang mungkin memerlukan kemasukan ke unit rawatan rapi dan memerlukan pengudaraan mekanikal atau kemungkinan kematian lebih tinggi. 

Mengapa perokok dianggap berisiko lebih besar?
Terdapat tiga pertimbangan. 

Pertama.
Perbuatan merokok melibatkan pergerakan tangan ke mulut yang berulang-ulang dan kerap. Tangan kita sentiasa bersentuhan dengan permukaan sentuhan tinggi yang mudah tercemar seperti pemegang pintu dan butang angkat. Tangan kotor kita dengan mudah memindahkan virus ke mata, wajah atau mulut kita dengan risiko kemasukan dan jangkitan virus yang lebih tinggi. Merokok yang kerap juga boleh menjadikan pemakaian topeng kurang praktikal dan kurang berkesan.

Satu kajian dari Hong Kong menunjukkan bahawa orang paling banyak berjangkit satu hingga dua hari sebelum timbulnya gejala ketika penumpahan virus paling tinggi. Oleh itu, rasional untuk topeng muka walaupun seseorang itu tidak simptomatik.

Kedua. 
Merokok diketahui merosakkan fungsi paru-paru dan sistem imun kita. Coronavirus nampaknya mempunyai kecenderungan untuk sistem pernafasan kita (saluran udara dan paru-paru) dan perokok kronik mungkin lebih terdedah terhadap jangkitan yang teruk kerana paru-paru yang lemah akibat kerosakan merokok jangka panjang dan tindak balas imun yang tertekan. Banyak perokok menghidap emfisema atau penyakit kronik paru-paru obstruktif, yang mengurangkan daya tahan paru-paru dan keupayaannya untuk melawan virus.

Ketiga. 
Coronavirus memerlukan host hidup (manusia) untuk meniru dan menyebabkan bahaya. Merokok boleh menyebabkan peningkatan ekspresi dan peningkatan reseptor ACE-2 yang ketara di saluran udara dan paru-paru yang lebih kecil. Virus ini mempunyai lebih banyak peluang untuk menyerang tubuh dan perokok mempunyai kemungkinan jangkitan kovid-19 yang lebih tinggi kerana viral load yang lebih tinggi.                                     Man Vaping Silhouette , Free Transparent Clipart - ClipartKey

Merokok adalah faktor risiko yang terkenal untuk banyak jangkitan pernafasan. Merokok meningkatkan keradangan di saluran udara dan paru-paru dan juga mengurangkan kemampuan paru-paru membersihkan diri dari mikroorganisma ini. Di dunia yang ideal, adalah peluang untuk berhenti merokok. 

Menjauhkan diri dari persekitaran sosial dan pekerjaan mungkin sebenarnya memberikan peluang yang tepat untuk tidak terpengaruh oleh tekanan masyarakat untuk merokok. Sekiranya seseorang memutuskan untuk berhenti, ia harus dirancang terlebih dahulu dan dilakukan dengan sokongan semua orang di rumah. 

Kemahuan adalah penting, tetapi usaha untuk berhenti cenderung lebih berjaya apabila digabungkan dengan ubat-ubatan dan sokongan psikologi. Oleh kerana orang-orang cemas akan pandemic covid-19, kita harus mendesak pemerintah memanfaatkan kesempatan ini untuk mendidik masyarakat tentang bahaya merokok dan perlunya melindungi diri mereka sendiri dan orang yang mereka sayangi. Saringan dan penghentian merokok adalah pelengkap dan harus berjalan seiring. 

Ini dapat dilakukan dalam kombinasi dengan pelbagai pengumuman perkhidmatan awam mengenai mencuci tangan dan jarak sosial. Kerja juga dapat dilakukan dengan Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) mengenai penggunaan telco dalam mengirim SMS yang sesuai yang dapat menjadi peringatan dan peringatan bagi mereka yang merokok. Seperti biasa, semua bentuk peringatan mesti disertakan dengan maklumat mengenai ketersediaan perkhidmatan berhenti merokok.

Artikel disediakan oleh : Dr Siti Noor Azlidah Ali
Rujukan dan diterjemahkan dari : Artikel dipetik CodeBlue , https://codeblue.galencentre.org (22nd April 2020)

Tarikh Input: 20/01/2021 | Kemaskini: 20/01/2021 | nur_hazalina

PERKONGSIAN MEDIA

PUSAT KESIHATAN UNIVERSITI
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397697350
0397697350
0397698878
BWGCKAY:10:35