Asbetosis- Penyakit Paru-paru Pekerjaan | PUSAT KESIHATAN UNIVERSITI
» ARTIKEL » Asbetosis- Penyakit Paru-paru Pekerjaan

Asbetosis- Penyakit Paru-paru Pekerjaan

ASBESTOSIS

Asbestosis adalah salah satu penyakit paru-paru pekerjaan. Ia adalah parut yang meluas pada tisu paru-paru disebabkan oleh inhalasi debu asbestos. Pekerja yang terdedah kepada habuk asbestos di tempat kerja adalah golongan yang berisiko tinggi terhadap penyakit asbestosis.

Asbestos adalah dari kumpulan keluarga silikat semula jadi (yang merupakan sejenis mineral) yang bersifat tahan haba, dan strukturnya berguna dalam bahan pembinaan bangunan dan kapal, brek kereta, dan beberapa perusahaan tekstil.

Asbestosis ialah sejenis penyakit paru-paru interstisial yang disebabkan oleh pendedahan asbestos. Tempoh antara pendedahan kepada asbestos dan terjadinya penyakit biasanya mengambil masa antara 20 hingga 40 tahun. Asbestosis muncul lebih awal pada orang yang mempunyai pendedahan yang lebih lama dan intensiti pendedahan yang terlalu tinggi terhadap asbestos.

Faktor-faktor risiko

Pendedahan langsung kepada pekerjaan kekal sebagai punca utama penyakit berkaitan asbestos. Di kebanyakan negara maju, penggunaan asbestos telah menurun sejak beberapa dekad yang lalu. Asbestos masih boleh ditemui dalam bahan binaan lama dan beberapa produk, dan hari ini kebanyakan pendedahan pekerjaan berlaku semasa pembaikan, pengubahsuaian, penyingkiran atau penyelenggaraan produk yang mengandungi asbestos yang dipasang pada era sebelumnya. Tahap pendedahan di tempat kerja secara amnya jauh lebih tinggi pada masa lalu.

Pekerjaan yang secara tradisinya dikaitkan dengan risiko pendedahan tertinggi termasuk pembinaan (penebat, tukang paip, tukang kayu, juruelektrik, tukang bumbung), pekerja penyelenggaraan, pekerja limbungan dan kakitangan Tentera Laut, pembuat dandang dan pekerja relau, mekanik brek kereta dan individu yang terlibat dengan perlombongan dan pemprosesan asbestos.

Gejala Asbestosis

Gejala asbestosis muncul secara beransur-ansur. Gejala pertama adalah sesak nafas ringan dan penurunan keupayaan untuk bersenam.

Secara amnya, asbestosis progres secara perlahan-lahan selama bertahun-tahun dan boleh menjadi lebih teruk walau pun selepas orang itu tidak lagi terdedah kepada asbestos.

Kes yang teruk boleh mengakibatkan sesak nafas yang teruk dan sejenis kegagalan jantung yang dipanggil cor pulmonale.

Diagnosis Asbestosis

• Mempunyai sejarah pendedahan asbestos.
  • Pengimejan dada (x-ray atau sebaiknya tomografi berkomputer resolusi tinggi).

Diagnosis asbestosis adalah berdasarkan sejarah pendedahan kepada asbestos dan pengimejan dada, seperti x-ray dada atau tomografi berkomputer (CT) resolusi tinggi.

Lavaj bronchoalveolar (prosedur invasif minimum yang melibatkan memasukkan air garam steril ke dalam paru-paru, kemudian mengeluarkan cecair untuk analisis) atau biopsi paru-paru berpotensi berguna apabila diagnosis adalah tidak pasti. Demonstrasi gentian asbestos dan/atau badan asbestos boleh membantu menyokong diagnosis tetapi ia tidak semestinya perlu.

Biopsi paru-paru jarang diperlukan untuk membuat diagnosis.

Rawatan Asbestosis

Rawatan adalah untuk melegakan gejala.

Tiada rawatan khusus. Orang ramai harus mengelakkan pendedahan asbestos yang selanjutnya.

Kebanyakan rawatan untuk asbestosis bertujuan untuk meredakan gejala. Terapi oksigen melegakan sesak nafas. Ubat-ubatan dan langkah-langkah lain, termasuk menghadkan pengambilan garam dan menurunkan berat badan, jika perlu, boleh membantu melegakan gejala bengkak jantung.

Agen antifibrotik (contohnya, pirfenidone dan nintedanib) dan ubat imunosupresif (contohnya, cyclophosphamide dan azathioprine) yang digunakan dalam penyakit paru-paru interstisial lain mungkin berkesan.

Pemulihan pulmonari boleh membantu orang ramai mengatasi gejala mereka dan meningkatkan kualiti hidup.

Individu yang mengalami kegagalan fungsi paru-paru yang teruk mungkin layak untuk pemindahan paru-paru.

Individu yang mempunyai asbestosis harus diberi vaksin terhadap influenza, COVID-19 dan radang paru-paru.

Prognosis untuk Asbestosis

Asbestosis biasanya progres dengan perlahan selama bertahun-tahun. Ramai yang mempunyai gejala ringan dan kelihatan sihat, manakala sesetengah orang mengalami sesak nafas yang progresif. Sesetengahnya pula mengalami kegagalan pernafasan dan kegagalan jantung.

Individu yang mengalami asbestosis mempunyai peningkatan risiko kanser paru-paru yang ketara. Selain itu, merokok meningkatkan risiko kanser paru-paru pada orang yang terdedah kepada asbestos.

Pencegahan Asbestosis

Langkah-langkah pencegahan termasuk menghapuskan pendedahan, mengurangkan pendedahan terhadap asbestos dalam pekerjaan dan bukan pekerjaan (seperti hobi/pekerjaan sampingan/persekitaran), dan berhenti merokok. Individu yang merokok dan pernah terdedah kepada asbestos boleh mengurangkan risiko mereka terhadap kanser paru-paru dengan berhenti merokok dan melakukan saringan pemeriksaan kanser paru-paru CT.

Disediakan oleh

Dr Arma Noor