JENIS RAWATAN PERGIGIAN DALAM KATEGORI KECEMASAN | PUSAT KESIHATAN UNIVERSITI
» JENIS RAWATAN PERGIGIAN DALAM KATEGORI KECEMASAN

JENIS RAWATAN PERGIGIAN DALAM KATEGORI KECEMASAN

Kecemasan dalam pergigian boleh didefinisikan sebagai keadaan yang boleh meragut nyawa dan memerlukan rawatan segera seperti pendarahan yang sukar dihentikan (sama ada berpunca daripada selepas cabutan, akibat trauma atau komplikasi patologi), facial cellulitis atau bengkak dan kecederaan kepada tulang muka yang boleh memberikan kesan kepada saluran pernafasan pesakit.

Rawatan kecemasan pula memberi fokus kepada keadaan yang memerlukan perhatian segera untuk menghilangkan kesakitan yang melampau (skor kesakitan > 4) dan mengurangkan risiko jangkitan. Rawatan ini perlu dilakukan seminimum yang boleh.

Bagi Perkhidmatan Pergigian Primer:

1. Sakit gigi (skor kesakitan > 4).
  2. Cabutan gigi disebabkan oleh pulpitis tidak berbalik dan periodontitis periapikal akut.
  3. Tampalan pecah/ aplian/ prostesis patah yang boleh menyebabkan kecederaan pada     tisu mulut dan kesakitan.
  4. Kecederaan mulut / gigi akibat terjatuh atau sebarang trauma.
  5. Trigeminal neuralgia
  6. Facial Cellulitis dan abses
  7. Lesi mulut dan ketumbuhan yang disyaki malignan.
  8. Komplikasi selepas cabutan (pendarahan, dry socket, jangkitan kuman).

Garis Panduan Perkhidmatan Kesihatan Pergigian Pasca Perintah Kawalan Pergerakan Pandemik COVID-19

(Kemaskini 18 Mei 2020)

Kemaskini:: 20/01/2021 [izzatussofia]