Unit Kawalan Penyakit Berjangkit Dan Pemantauan Premis Makanan | PUSAT KESIHATAN UNIVERSITI
» PERKHIDMATAN » PERKHIDMATAN KESIHATAN AWAM » Unit Kawalan Penyakit Berjangkit dan Pemantauan Premis Makanan

Unit Kawalan Penyakit Berjangkit dan Pemantauan Premis Makanan

UNIT  KAWALAN PENYAKIT BERJANGKIT DAN PEMANTAUAN PREMIS MAKANAN

Unit ini bertanggungjawab di dalam pencegahan dan pengawalan penyakit berjangkit yang berlaku di dalam kampus, contohnya demam denggi, penyakit tangan kaki dan mulut, influenza-like illness serta penyakit bawaan makanan dan air. Ia juga menjalankan pemantauan kebersihan ke atas premis makanan yang beroperasi di dalam kampus UPM.

Ia dikendalikan oleh seorang Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran dan dibantu oleh seorang Pembantu Operasi. Mereka akan menjalankan aktiviti pencegahan seperti

  • Aktiviti pencarian dan pemusnahan tempat pembiakan nyamuk Aedes
  • Menyelia dan merancang aktiviti fogging sebelum aktiviti besar di dalam kampus
  • Pemantauan kebersihan pusat jagaan kanak - kanak di dalam kampus
  • Pemantauan kebersihan premis makanan di dalam kampus

Kesemua aktiviti yang dijalankan oleh unit ini bertujuan untuk mengurangkan risiko penyakit berjangkit serta penyakit bawaan makanan di kalangan pelajar dan staf UPM

Kemaskini:: 06/10/2018 [lailatul]

PERKONGSIAN MEDIA

PUSAT KESIHATAN UNIVERSITI
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397698867/7342
0397698878
B1566151477