Varian BA.5.2 Dan BF.7 | PUSAT KESIHATAN UNIVERSITI
» ARTIKEL » Varian BA.5.2 dan BF.7

Varian BA.5.2 dan BF.7

Mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), sejak Februari 2022, lebih 98% varian SARS-CoV-2 yang menular di dunia adalah jenis Omicron dan hasil mutasi terutama pada domain reseptor-pengikat (receptor binding domain-RBD) dalam kalangan VOC Omicron telah menghasilkan pelbagai jenis sub susur galur (sublineage).

Varian BA.5.2 dan varian BF.7 merangkumi lebih kurang 80% daripada varian yang menular di negara China turut telah dikesan di Malaysia.

Langkah-langkah kesihatan awam yang perlu diambil adalah masih sama seperti yang diambil untuk VOC-LUM sebelum ini.

Oleh itu, orang ramai adalah dinasihatkan agar terus mematuhi saranan serta nasihat-nasihat kesihatan yang sering ditekankan iaitu;

• Elakkan 3S;
• Amalkan 3W;
• Amalkan TRIIS;
• Jalani ujian COVID-19 sekiranya bergejala;
• Individu yang belum menerima dos penggalak vaksin COVID-19 dinasihatkan agar segera mendaftar dan mendapatkan vaksin bagi melindungi diri dan orang tersayang.

sumber: kkm

Tarikh Input: 03/01/2023 | Kemaskini: 03/01/2023 | izzatussofia