Demam Kepialu | PUSAT KESIHATAN UNIVERSITI
» ARTIKEL » Demam Kepialu

Demam Kepialu

Definisi

Demam kepialu disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi. Demam tifoid jarang berlaku di negara-negara perindustrian. Walau bagaimanapun, ia tetap menjadi ancaman kesihatan yang serius di dunia membangun, terutama untuk kanak-kanak.

Demam tifoid merebak melalui makanan dan air yang tercemar atau melalui hubungan rapat dengan seseorang yang dijangkiti. Tanda dan gejala biasanya termasuk demam panas, sakit kepala, sakit perut, dan sembelit atau cirit-birit.

Kebanyakan orang yang demam kepialu berasa lebih baik dalam masa beberapa hari untuk memulakan rawatan antibiotik, walaupun sebilangan kecil mereka mungkin mati akibat komplikasi. Vaksin terhadap demam kepialu boleh didapati, tetapi ia hanya sebahagiannya berkesan. Vaksin biasanya dikhaskan untuk mereka yang mungkin terdedah kepada penyakit ini atau pergi ke kawasan di mana demam tifoid terdedah.

Gejala

Penyakit awal

• Demam yang bermula rendah dan meningkat setiap hari, mungkin mencapai setinggi 104.9 F (40.5 C)
  • Sakit kepala
  • Kelemahan dan keletihan
  • Sakit otot
  • Mengeluh
  • Batuk kering
  • Kehilangan selera dan penurunan berat badan
  • Sakit perut
  • Cirit-birit atau sembelit
  • Rash
  • Perut yang sangat membengkak

Faktor-faktor risiko

• Bekerja atau pergi ke kawasan di mana demam kepialu dijumpai(endemik)
  • Bekerja sebagai mikrobiologi klinikal yang mengendalikan bakteria Salmonella typhi
  • Berhubungan rapat dengan seseorang yang dijangkiti atau baru-baru ini dijangkiti demam kepialu
  • Minum air yang tercemar oleh kumbahan yang mengandungi Salmonella typhi

Komplikasi yang biasa

• Keradangan otot jantung (miokarditis)
  • Keradangan lapisan jantung dan injap (endokarditis)
  • Pneumonia
  • Keradangan pankreas (pankreatitis)
  • jangkitan buah pinggang atau pundi kencing
  • Jangkitan dan keradangan membran dan cecair di sekeliling otak dan saraf tunjang (meningitis)
  • Masalah psikiatri, seperti kecelaruan, halusinasi dan psikosis paranoid

Pencegahan.

Vaksin

Disyorkan jika anda tinggal atau anda pergi ke kawasan di mana risiko mendapat demam kepialu tinggi.

Pencegahan lain

• Cuci tangan anda.
  • Elakkan minum air yang tidak dirawat.
  • Elakkan buah dan sayuran mentah.
  • Pilih makanan panas.

Diagnosis

Sejarah perubatan dan perjalanan

Doktor anda mungkin mengesyaki demam kepialu berdasarkan simptom dan sejarah perubatan dan perjalanan anda. Tetapi diagnosis biasanya disahkan dengan mengenal pasti Salmonella typhi dalam kultur darah atau cecair atau tisu badan yang lain.

Cecair badan atau kultur tisu

Bagi kultur, sampel kecil darah, najis, air kencing atau sumsum tulang diletakkan pada medium khusus yang menggalakkan pertumbuhan bakteria. Kultur diperiksa di bawah mikroskop untuk kehadiran bakteria tifoid. Kultur sumsum tulang sering merupakan ujian yang paling sensitif untuk Salmonella typhi.

Rawatan

Antibiotik yang biasa digunakan

• Ciprofloxacin (Cipro). .
  • Azithromycin (Zithromax).
  • Ceftriaxone.

Source:https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/typhoid-fever/symptoms-causes/syc-20378661

Artikel ini disediakan oleh : Mohd Nizam Ahmad Sarifudin,
Juruteknologi Makmal Perubatan, UPM.

Tarikh Input: 19/09/2018 | Kemaskini: 19/09/2018 | izzatussofia

SXETRA4~